Expediţia De Partea Ta – Himalaya – Cho Oyu 2006

În toamna anului 2006, o echipă de trei alpinişti români se îndrepta către o ţintă specială din Himalaya, al şaselea vârf din cei 14 de peste 8000 metri, CHO OYU, de 8201m. Expediţia, formată din Zsolt Torok, Cristian Ţecu şi Cătălin Neacşu, a avut parte de succes, Zsolt ajungând la cota 8150, în timp ce Cristian şi Cătălin au reuşit să atingă vârful, în 2 octombrie 2006.

Întorşi în ţară, alpiniştii au realizat cu sprijinul Primariei şi consiliului Local Timişoara, o expoziţie foto itinerantă ce a străbătut multe oraşe ale ţării, şi un film de lung metraj, „Cu ochii mari, Himalaya”, ce au ilustrat frumuseţea acelor locuri, dificultăţile întâlnite dar şi bucuria reuşitei.

Cho Oyu HimalayaLa prezentările arădene au participat şi beneficiari ai Centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice.

În locul tricolorului, pe vârf a fost lăsat un steag cu semnături ale unor adulţi cu dizabilităţi intelectuale de la Centrul de zi „Pentru Voi” din Timişoara, acesta fiind al doilea mesaj social dus de români pe unul din varfurile de 8000 metri ale lumii, celălalt având loc în 2005, pe Shishapangma Central Summit, de 8012m.

Cho Oyu HimalayaImpactul pozitiv al proiectului din 2006, în rândul persoanelor cu dizabilităţi, al publicului larg, al sponsorilor şi susţinătorilor acestuia arată că pe plan naţional acest gen de acţiuni este deficitar şi continuarea lor e mai mult decât justificată.

Întorşi în ţară, cei trei au asociat reuşita sportivă cu cauza persoanelor cu dizabilităţi. Conferinţele de presă, apariţiile TV, expoziţiile foto au evidenţiat faptul că performanţa sportivă poate fi folosită în schimbarea percepţiei generale vis-a-vis de persoanele cu dizabilităţi intelectuale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *