Indonezia – viaţa în jurul vulcanilor văzută prin lentilă

ORGANIZATOR
Asociatia De Partea Ta – prin reprezentant Raluca Venescu

PARTENER
Ambasada Indoneziei in Romania – Sectia Culturala

Peste 316 grupuri etnice cu peste 700 de limbi si dialecte traind in jurul a peste 400 de vulcani activi, reprezinta „unitatea in diversitate” a Indoneziei. Promovarea patrimoniului natural şi cultural universal, a dialogului, tolerantei si respectului pentru diversitate reprezinta misiunea Asociatiei De Partea Ta. Toate se vor imbina pentru atingerea scopului acestui proiect.

OBIECTIVE

Integrarea in viata javanezilor si cunoasterea culturii Insulei Java.

Promovarea explorarii si descoperii oamenilor, culturii si peisajului natural din Insula Java (Indonezia) prin fotografii.

Stimularea dorintei de cunoastere si deschidere catre alte culturi.

ACTIVITATI

Primul obiectiv va fi atins prin:
• participarea la programul intercultural de studii organizat de Darmasiswa (Indonezia), pe durata anului universitar 2008/2009
• traind pe insula si cunoscand cultura, stilul de viata al Javanezilor si istoria lor
• observarea a traditiilor si obiceiurilor locurilor
• studierea limbii oficiale a Indoneziei, Bahasa
• realizarea unor fotoreportaje pe diferite teme

Al doilea si al treilea obiectiv vor fi atinse prin:
• realizarea unei expozitii de fotografie, la intoarcerea in tara
• prezentarea oamenilor, culturii si peisajului din Java in randul studentilor din Timisoara
• organizarea unui stand romanesc la Ziua Internationala Darmasiswa

DESCRIEREA PROIECTULUI

Proiectul se va desfasura atat in INDONEZIA:
Programul de burse non-degree Darmasiswa este o initiativa a Guvernului Indoneziei de a promova cultura indoneziana si de a intari relatiile cu tarile partenere prin experienta educatiei internationale. (Darmasiswa Org – www.darmasiswa.diknas.go.id)

Ziua Internationala Darmasiswa este o expozitie culturala a studentilor Darmasiswa, pentru a prezenta specificul fiecarei tari reprezentate. La standul romanesc vor fi prezente imagini din Romania (orase si peisaje), pe fond muzical romanesc si mancare traditionala.

Obiectul de studiu al bursei este fotografia, ales pentru a reda ulterior aspecte ale vietii unei tari insulare. De ce Java? Pentru ca este cea mai pupulata insula a Indoneziei (>40%), adunand la un loc peste 180 grupari etnice, pentru ca viata localnicilor este influentata puternic de cei 38 de munti vulcanici, pentru ca traditiile culturale si artistice, influentate de religii, migratori si colonisti vestici se pastreaza nealterate. Cum? Prin surprinderea tuturor acestor particularitati in fotografii si fotoreportaje. Unde? In provincia speciala Yogyakarta, in jurul celui mai activ vulcan al Indoneziei, Merapi, la Institutul Indonezian al Artelor Yogyakarta.

cat si in ROMANIA:
Organizarea la intoarcerea in tara a unei expozitii de fotografie, intr-un ambient muzical javanez (Gamelan).

Prezentarea unui slide foto (Indonezia) insotita de dialog deschis pe tema diversitate-culturalitate, in cadrul unui festival studentesc: StudentFest in 2010.

AGENDA PROIECTULUI

06.2008-07.2008 – conceperea proiectului si strangerea informatiilor despre Java
08.2008 – promovarea proiectului si strangerea de fonduri
09.2008- 08.2009 – participarea la programul Darmasiswa, in Indonezia
12.2009-07.2010 – evenimentele pentru promovarea Indoneziei si diversitatii culturale, in Romania

BUGET

Transport: 1500 euro
Cazare + mancare+ transport local + cheltuieli zilnice 12 luni: 4000 euro
Completarea echipamentului foto si suport tehnic: 2200 euro
Expozitii foto (printuri foto, afise de promovare): 1600 euro
Alte cheltuieli (vaccinuri): 200 euro
Total: 9500 euro

FINANTARE

2.000 euro – fonduri personale
840 euro – bursa Darmasiswa
6660 euro (partial in echipamente) – sponsorizare

PROPUNERE DE PARTENERIAT CU DE PARTEA TA

Oferta postarea BRAND-ului pe/la:
• afisul de promovare al expozitiilor de fotografie si fluturasi

• prezentarea in cadrul festivalului StudentFest (evidentiind implicarea firmei in randul studentilor si tinerilor)
• fotografii la cerere
• standul romanesc de la Ziua Internationala Darmasiswa

Deasemenea, deschidere catre orice sugestie de colaborare.

COORDONATOR AL PROIECTULUI

Raluca Venescu
Data nasterii: 29 Mai 1981

Educatie
Oct.2007- prezent ASE Bucuresti-Facultatea de Marketing, Master ‘Marketing Online
2004- 2005 Curs de Management in Turism organizat de Tourism Hotel and Restaurant Consulting Group / Centrul National de Turism, certificat pentru initierea afacerilor in domeniul turismului
2000- 2004 Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Chimie-Biologie-Geografie, diploma in Geografie si Limba Engleza

Ocupatie
Sept.2007-prezent Assistant Manager (SC Autoliv Romania SRL, Timisoara)
2005-2007 Outgoing Travel Consultant (SC Eximtur SRL, Timisoara)
2004-2005 Travel Consultant (SC Paralela 45 SA)

Interese
Photografie, cunoasterea altor culturi, scufundari, catarat.

Pentru urmatoarele 12 luni dorinta de explorare ma va purta printre locuitorii Indoneziei, alaturi de aparatul meu de fotografiat. La final sper sa ma intorc cu o invitatie convingatoare la cunoastere, toleranta, initiativa pentru realizarea propriilor vise.

Asociatia De Partea Ta (www.departeata.ro)
Fondata in 2007, in scopul educarii tinerilor intru diversitate, toleranta si respect fata de patrimoniul natural si cultural.

CONTACT

Raluca Venescu
raluca_venescu@yahoo.com
tel: 0721219681

ANEXA – JAVA CENTRALA

Insula Java face parte din cel mai mare arhipelag al lumii – Arhipelagul Indonezian (peste 17000 insule, desi numai 6000 sunt locuite), situat in SE-ul Asiei, intre oceanele Pacific si Indian si continentele Australian si Asiatic.

Indonezia: a 5-a tara ca nr de locuitori (~180 milioane); o varietate de grupuri etnice in nr de 316; peste 700 limbi vorbite si dialecte; cea mai mare populatie de musulmani – un procent de 87%.
Java, cea mai populata insula a tarii (mai mult de 70%), este de origine vulcanica, avand nu mai putin de 38 munti vulcanici, activi si inactivi. Muntele Merapi (2911 m) este cel mai activ vulcan al Indoneziei si unul din primii 10 vulcani ai lumii ce necesita o atentie speciala datorita potentialui ridicat de distrugere in caz de activitate vulcanica severa. Cea mai recenta eruptie a sa a avut loc intre 1992 si 2002. Datorita eruptiilor dese, flancurile vulcanului sunt acoperite de cenusa vulcanica, fertilizand solul si atragand fermierii in ciuda hazardului evident.

Merapi, este inconjurat de provincia speciala Yogyakarta, entitate culturala si politica. Renumita pentru patrimoniul religios, in Java Centrala se gasesc 2 dintre cele mai mari temple buddhiste si hindu: Borobudur si Prambanan. Arhitectura cladirilor din aceasta zona consta intr-o varietate de stiluri arhitecturale, influentate succesiv de indieni, persieni si arabi, chinezi si de europeni.

Orasul Yogyakarta este centru al culturii clasice javanese. Pentru secole, Yogyakarta a fost un regat si centru al comertului si pana acum a reusit sa-si mentina sarmul si atractiile, ramanand neatinse de lumea moderna. Traditiile artistice inca domina viata orasului, recunoscute fiind: muzica javaneza Gamelan, Baletul Ramayana – reunind muzica, dansul si drama intr-un spectacol inegalabil, Waiang Kulit – teatru de papusi din piele, cu o traditie de peste 5 secole. Patrimoniul cultural al Yogyakartei mai cuprinde si temple magnifice ( complexul buddhist si hindus Prambanan, templul hindu Borobudur, templul buddhist Candi Mendut), ruine ale palatelor (Yogyakarta Kraton – palatul sultanatului, Taman Sari – Castelul de apa) si artizanat (batik).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *