Proiecţie film “Jurnal Mexican”

Întrebat de ce vrea să urce până către fruntea Everestului, faimosul alpinist britanic George Mallory a dat un răspuns nu mai puţin faimos: “Pentru că există.”

Librăria Cărtureşti şi Asociaţia De Partea Ta vă invită la întâlnirea cu unul dintre aceia pentru care cuvintele lui Mallory nu sunt vreun clişeu din lumea aspră a alpinismului, ci exprimarea, în cuvinte simple, a celui mai firesc fel de a trăi. A călători dincolo de marginile ţării, ale continentului, ale forţelor proprii. A ajunge pe vârf, alături de camarazii de ascensiune, este a ajunge acasă.

Teodor Tulpan, Fane pentru apropiaţii lui, este Teodor Tulpan primul alpinist român care a cucerit cel mai înalt vârf montan din lume în 2003, vârful Everest (8848 m), ascensiune realizată pe 22 mai 2003. De la primele trasee parcurse împreună cu bunicul său prin Munţii Cindrel şi până la cele mai înalte şi mai spectaculoase vârfuri ale planetei, drumul a fost lung, pieptiş: Pamir, Caucaz şi Tien Shan, Aconcagua şi K2, Mont Blanc, Elbrus şi Kilimanjaro.

fane

Între cele mai colorate expediţii se află şi expediţia în Mexic, desfăşurată între 29 octombrie 2008 şi 16 decembrie 2008. Aceasta a avut ca principal scop escaladarea, în stil alpin şi fără oxigen suplimentar, a celui mai înalt vârf mexican, Orizaba , cunoscut şi ca Star Mountain (5636 m). Cei trei alpinişti români din echipă, Teodor Tulpan, Claudia Damoc, Dragoş Nedelcu au vizitat şi străvechiul leagăn al civilizaţiei maya, Mexicul de astăzi.

Vă invităm marţi, 16 februarie, de la ora 19, în ceainăria librăriei Cărtureşti de pe str. Mercy 7, Timişoara, la o întâlnire cu Fane Tulpan şi la proiecţia filmului care documentează expediţia celor trei alipinişti, “Jurnal Mexican”. Filmul are o durată de circa o oră şi este realizat de Octavian Repede şi Teodor Tulpan. Puteţi vedea un intro în atmosfera filmului aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *